FÕOLDAL | RÓLUNK | ÁRLISTA | REFERENCIÁK | SITEMAP | ELÉRHETÕSÉG| | | |

 

Nyomdai szótár

| A-H | I-O | P-Zs |

Ablakos boríték
A boríték elõoldalán a jobb alsó sarokban fóliával takart ablak található, így láthatóvá válik a levélre írt címzés.

Adathordozó
Számítástechnikai eszköz (floppy, CD, zip, stb.), amelyen a nyomdailag feldolgozásra kerülõ anyagot rögzítik. Lényeges egyeztetni az anyagokat tartalmazó fájlok formátumát, de ezek kezeléséhez szükséges szoftverekkel a nyomdának rendelkeznie kell a munkák elkezdéséhez.

Alak
A kiadvány lehet álló vagy fekvõ formátum

Álló boríték
A rövidebb oldalán nyíló boríték (fejben nyitható boríték)

Álló formátum
Álló téglalap alakú, a hosszabb oldalán kötött kiadvány

Árajánlat
Az árajánlatkérés szerint elvégzett nyomdai mûveleti és anyaganalízis alapján adott ár- és határidõ-ajánlat.

Átdolgozott kiadás
Egy már korábban megjelent mû módosított szövegû kiadása.

Átfutási idõ
A kiadvány megrendelésétõl a megrendelõ igénye szerinti helyre történõ szállításáig tartó idõintervallum, napokban, hetekben vagy hónapokban kifejezve.

Beakasztás
A könyvtest (belívek) beragasztása a táblába (keménytábla esetén) vagy a fedélbe (puhatábla esetén).

Behúzott melléklet
A kiadványba be nem kötött melléklet. Ilyenek például a színes magazinokba betett lapok.

Bekötés
A kiadványba a belívtõl eltérõ minõségû ívek bekötése különbözõ formában, különbözõ helyekre lehetséges, amely az elõállítási költségeket is módosíthatja.

Bélelés
Általában a borítékoknál használnak bélelést

Belív
A könyv jelentõs részét alkotó kötészetileg összetartozó egység

Biegelés
Hajtások jelzõ nyomása, amellyel a kiadvány (például könyvborító) jobb nyithatóságát, vagy (például prospektus, dosszié) könnyebb záródását biztosítják

Brosúra
Könyvnél kisebb terjedelmû, általában irkafûzött kiadvány; más néven: füzet

Címnegyed
A könyv elsõ (általában) 4 oldala, amelyben az 1. oldal a szennycímoldal, a második az üres oldal, a harmadik a fõcímoldal, a 4. pedig a kolofon vagy impresszumoldal.

Címoldal
A könyv harmadik oldala, a címet, a szerzõt és a kiadót vagy emblémáját (ha van) tünteti fel.

CMYK
Négyszínnyomás; A színes képeket a négy alapszín segítségével lehet felbontani, illetve kinyomni. Az alapszínek: cián (cyan, C), bíbor (magenta, M), sárga (yellow, Y), fekete (black, B).

Cromalin
Színbontott (levilágított) filmekrõl fotótechnikai eljárással készített, a kolor nyomtatás színhelyességéhez szükséges ellenõrzõ "nyomat".

Diapozitív
Képeredeti

Digitális proof
Adathordozóról digitális eljárással készített próbanyomat, kolor nyomtatás színhelyességének ellenõrzésére

Direkt szín
Színminta vagy Panton-szám alapján meghatározható szín.

Dombornyomás
(Réz) domborvésetrõl vagy (cink) klisérõl préseléssel készített nyomat

Egyenkénti csomagolás
A kész kiadvány egyesével nylon-zacskóba csomagolható. Amennyiben ezt kéri, kérjük jelölje meg a megrendelésnél.

Ellenõrzõ nyomat, korrektúra
1. A tördelt levonat; 2. digitális proof (IRIS); 3. Cromalin; 4. Kékkópia; 5. Szemleív

Elõzék
Keménytáblás könyveknél a könyvtestet a táblához rögzítõ - a belíveknél magasabb grammsúlyú (rendszerint 120-150 grammos) papírból készülõ, általában nyomatlan - lappár

Eredeti anyag
Szövegeredeti: olyan szöveges anyag, amely fotózható, illetve szkennelhetõ eredetiként kerül felhasználásra; Képeredeti: ránézeti pozitív papírkép vagy diapozitív, jellegét tekintve vonalas és tónusos lehet

Élmetszés
A körbevágott könyvtest oldalait vagy a vágásban, vagy a lábban, vagy a fejben vagy akár mindhárom oldalon színezik.

Élõfej
A szedéstükör élén a szövegfolyamtól léniával vagy üres felülettel elválasztott információs terület. Jellegzetes megoldása lexikonoknak, enciklopédiáknak, szótáraknak, tudományos kiadványoknak, nem ritkán irodalmi kiadványoknak is.

Fájlformátum
Lényeges egyeztetni az anyagokat tartalmazó fájlok formátumát, az ezek kezeléséhez szükséges szoftverekkel a nyomdának rendelkeznie kell a munkák elkezdéséhez.

Fedél
Puhafedelû (más néven kartonált) könyvek - 180-300 közötti grammos kartonból készülõ, többnyire nyomott és felületkezelt - borítója

Fejezetcímoldal
Egy fejezet címét tartalmazó oldal - megrendelõi utasítás hiányában - minden esetben páratlan (jobb) oldalra kerülõ anyag

Fekvõ boríték
Hagyományos (hosszabb oldalán) nyíló boríték

Fekvõ formátum
Fekvõ téglalap alakú, a rövidebb oldalán kötött kiadvány

Felhasználás
Egyes nyomdai kiadványok felhasználási területe speciális gyártási folyamatokat igényel. Ezért pl. kültéri felhasználású termékek megjelölése lényeges a nyomda számára. Ilyen esetekben a kiadványt (pl. plakát) megfelelõ, tartós festékkel célszerû készíteni.

Felületkezelés
Fóliázás, lakkozás: meggátolja a festék lehúzódását, erõsebbé teszi a papírt. Anyaga szerint mûanyag, optikailag fényes vagy matt változatban létezik.

Fémfóliázás
A kiadvány fedelének egyes elemeit (például: szerzõ nevét, a mû címét vagy egy emblémát) élénk színû fémfóliával préselik be a fedélbe.

Festék tartóssága
Egyes nyomdai kiadványok felhasználási területe speciális gyártási folyamatokat igényel. Ezért pl. kültéri felhasználású termékek megjelölése lényeges a nyomda számára. Ilyen esetekben a kiadványt (pl. plakát) megfelelõ, tartós festékkel célszerû készíteni.

Flexo
Magasnyomtatási forma, fõként a csomagolóanyag-iparban elterjedt mûanyag, celofán és fémfóliák nyomtatásánál használatos, erre speciálisan kialakított hajlékony (flexibilis) nyomóformával.

Fóliázás, lakkozás
Felületkezelési eljárás. Meggátolja a festék lehúzódását, erõsebbé teszi a papírt. Anyag szerint mûanyag, optikailag fényes vagy matt változatban létezik.

Forma-lakkozás, -fóliázás
Felületkezelés az oldalnak csak egyes, meghatározott részein.

Forrásfájl
A kiadvány eredeti (elsõ) számítástechnikai feldolgozási formátuma

Függelék
Egy könyvnek a fõszöveget követõ, azt kiegészítõ része. Általában statisztikákat, táblázatokat, vagy egyéb - a fõszövegben terjedelmességük miatt nehezen elhelyezhetõ - szövegeket, dokumentumokat tartalmaz.

Fül
A védõborító, illetve a kartonfedél behajtott része. Fotó, életrajz, tartalmi összefoglaló, ár, vonalkód, stb. kerülhet rá.

Füzet
Könyvnél kisebb terjedelmû, általában irkafûzött kiadvány; más néven: brosúra

Gerinc
A kiadvány ragasztott oldala. Könyv esetén a szerzõ nevét, a címét, a kötetszámot és a kiadó emblémáját szokás feltüntetni rajta. Folyóirat esetén általában a cím, évfolyam, megjelenési szám kerül rá.

Gömbölyített gerinc
Keménytáblás könyvek gerince lehet egyenes vagy gömbölyített. 160 oldalnál kisebb terjedelmû könyv esetén a gömbölyítés nem igazán érvényesül

Göngyölt hajtás
A bekötött melléklet kétszer vagy többször a kötés felé hajtott

Grammsúly
A papír vastagságát az egy négyzetméterre esõ grammsúllyal jellemzik. A volumenizált papírok vastagságukhoz mérten könnyebbek

Hajtás
Egyszeri hajtás - 4 oldalra - meghajtott ív

Hajtogatás
A kinyomott íveket a kiadvány végsõ méretére kell hajtogatni

Hibajegyzék
Különálló lap, amelyen a kiadvány nyomtatási hibáinak helyesbítése található. A könyv eredeti vagy újabb kiadásakor mellékelik a könyvhöz, egyes esetekben bekötik, máskor csak behúzzák a kiadványba.

 

TECHNIKAI SEGÍTSÉG | LETÖLTÉS | NYOMDAI SZÓTÁR | ÍRJON NEKÜNK!